Egy "Húsvéti" történet

Eyal Yanilov KMG mesélte, hogy a Krav Maga megalapítója, Lichtenfeld Imre édesapja, Lichtenfeld Samuel, aki vezető nyomozó volt Pozsonyban (ami akkor az Osztrák-Magyar Monarchia területén helyezkedett el), megbízást kapott, hogy a Pozsony-Budapest vasútvonalon közlekedő vonat első osztályán tevékenykedő zsebtolvajokat lefülelje. Ezek a zsidó származású bűnözők rájöttek, hogy az első osztályon tehetős emberek utaznak, így oda jegyet váltva fosztották ki az utazóközönséget. Miután Lichtenfeld főnyomozó elfogta és megbilincselte az elkövetőket, előállított őket a rendőrkapitányságra és vizsgálati fogságba vetette őket. Aznap volt a Pészach ünnep (magyarul Páska, a zsidó "Húsvét), így Samuel a fogdából a 3-4 zsidó zsebest a saját otthonába szállította (felesége, Janka legnagyobb meglepetésére), levette a bilicseiket, asztalhoz ültette, majd a bor és az étel megáldása után vendégül látta őket. A vacsora végeztével ismét megbilincselte és a fogdába kísérte őket.

(Hogy jobban megértsük, ki volt Imi, először is érdemes tudni, ki volt az apja; LICHTENFELD SAMUEL
Robinson volt a beceneve, mert egy ideig egyedül élt a Duna egy szigetén. Samuel 13 évesen belépett a cirkuszba, ahol hivatásos előadóvá vált.
Cirkuszi életének köszönhetően kiterjedt képzettséget szerzett a következő területeken: testkultúra, súlyemelés és harci rendszerek, beleértve a bokszot, harcművészeteket és birkózást (amit 20 évig gyakorolt). Belefáradva a cirkuszba, Pozsonyban telepedett le, ahol 1906-ban „Ercole” néven ju jitsu, súlyemelő és birkózóközpontot nyitott.
A helyi rendőrséghez jelentkezett, ahol önvédelmi oktató lett.  Lichtenfeld Samuel főnyomozó arról vált híressé, hogy azokban az években tartóztatták le a legtöbb veszélyes és erőszakos bűnözőt.)

Vissza
Főoldal