Imi Lichtenfeld, Krav Maga önvédelmi harcrendszer megalkotója

Imi Lichtenfeld

 

 A Krav-Maga önvédelmi harcrendszer megalkotója Imi Lichtenfeld Budapesten született 1910-ben.

Imi még kisgyerek volt, mikor családjával Pozsonyba költözött. Apja, Lichtenfeld Samuel nyomozó és közelharc oktató volt a rendőrségnél, valamint ő alapította a város első atlétikai klubját. Fiát már kiskorától kezdve bevezette a sport világába, aki hamarosan sikeres tornász, birkózó, bokszoló és úszó lett. 1929-ben Imi megnyerte a szlovákiai birkózó bajnokságot (1939-ig az európai élvonalban volt), nemzeti bokszbajnok lett, valamint első helyezést ért el egy nemzetközi tornász versenyen.

Imi Lichtenfeld 1936-tól Imi és barátai egyre gyakrabban kényszerültek megvédeni a pozsonyi zsidónegyedet különböző huligánok és antiszemita bandák ellen. Ő lett ennek a társaságnak a nem formális vezetője, és egészen 1940-ig számtalan utcai verekedésben vett részt, melyek során gyakran maroknyian harcoltak egész tömegek ellen. Ebben az időben kezdett Imi megismerkedni az utcai harc jellegzetességeivel, és ezek az élmények adták meg az alapot később a Krav-Maga születéséhez. 1940-ben Imi elhagyta családját, otthonát, és egy Pentcho nevű hajón Palesztinába indult (a hajó és utasainak kalandos útját John Birman Odüsszeia című könyvében írta le). Imi útja majd két évig tartott, mely idő alatt rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül.

Miután megérkezett Palesztinába, Imi barátai nyomdokába lépve, hamarosan beállt az Izraeli Védelmi Erők elődjének számító katonai szervezetbe, a Haganába. 1944-ben Imi a Hagana, a Palmach (a Hagana különleges alakulata) és a Palyam (tengerész-kommandó egység) elit alakulataiban tanított közelharcot. Izrael állam megalakulása után, 20 éven keresztül a testnevelés- és a Krav-Maga oktatás főnöke volt az Izraeli Védelmi Erőknél. Ebben az időben fejlesztette ki egyedülálló önvédelmi- és közelharc rendszerét. Mivel Izraelben szinte mindenki hadköteles (a nők is), Imi célja egy olyan univerzális rendszer létrehozása volt, amely kortól, nemtől és testalkattól függetlenül bárki számára elsajátítható a lehető legrövidebb időn belül elérve a legnagyobb hatásfokot.

Személyesen tanította az izraeli különleges egységek legjobb harcosait, és nevelte fel Krav-Maga oktatók több generációját.

Nyugdíjba vonulása után, Imi megkezdte a Krav-Maga tanítását a civil szférában is. Hamarosan egész Izraelben a társadalom legkülönbözőbb intézetei, szervezetei és tagjai is megismerték és tanulták az új, reális önvédelmi rendszert.

1978-ban Imi legközelebbi tanítványaival együtt megalapította az Izraeli Krav-Maga Szövetséget (IKMA), melynek célja a rendszer népszerűsítése és oktatása volt Izraelben. Izrael határain túl a Krav-Maga, először az Amerikai Egyesült Államokba jutott el.

Imi Lichtenfeld és Eyal Yanilov A 90-es évek elején Imi, egyik legközelebbi tanítványával és asszisztensével, Eyal Yanilovval megalapította a Nemzetközi Krav-Maga Szövetséget (International Krav-Maga Federation - IKMF), azzal a nem titkolt szándékkal, hogy világszerte elterjessze harcrendszerét.

1996-ban Imi kinevezte Eyalt a szövetség elnökévé és a legmagasabb oktatói fokozattal jutalmazta meg, melyet valaha is adott (Master level 3/Expert level 8). Idős kora ellenére Imi, Eyal Yanilov és legközelebbi tanítványai segítségével, a Krav-Maga rendszerét egészen 1998-ban bekövetkezett (88 éves korában) haláláig alakította, tökéletesítette.

Eyal 2010-ben alapította meg a Krav Maga Global szervezetét.


Főoldal