Parakord termékek

Mi az a Paracord és mit kell tudni róla?

A paracord (ejtőernyő-zsinór, parachute cord, 550 cord) egy belső magból és külső köpenyből álló, könnyű nylon zsinór. Eredetileg az amerikai ejtőernyők felfüggesztő zsinórjaiként használtak a 2. világháborúban, majd az ejtőernyősök a harcmezőn észrevették, hogy alkalmas sok más feladatra is. Jelenleg általános célú zsinórként alkalmazzák, katonák és civilek egyaránt. Ezt a sokoldalú zsinórt még az űrhajósok is használták. 
A paracord fonott köpenye sok-sok szálból áll, aminek révén felülete viszonylag sima. A nylon szerkezet a paracordot meglehetősen rugalmassá teszi, ami az alkalmazási területtől függően egyáránt jelenthet előnyt vagy hátrányt.

Katonai felhasználás 
A történelmi vonatkozás ellenére, ami az ejtőernyősökkel hozza összefüggésbe, a paracord valójában az USA összes katonai egységének rendelkezésére áll. Ezt használják majdnem minden olyan helyzetben, amikor könnyű kötélzetre van szükség. 
Tipikus felhasználási területei: felszerelés ráerősítése hevederekre, apró és fontos tárgyak elvesztésének megakadályozása, hátizsák rákötözése a jármű platójára, álcahálók rögzítése fákhoz vagy járművekhez stb. Ha gyöngyöket fűznek fel rá, a paracord lépésszámlálóként is használható, terület nagyságának megbecslésekor. Amikor finomabb zsinórra van szükség, a mag (rendszerint úgy említik, hogy a “belek”) szálai eltávolíthatók, így alkalmas például varrócérnának, hogy megjavítsák vele a felszerelést, vagy horgászzsinórnak túlélési helyzetben. A magot kiszedve, a nylon köpenyt szintén gyakran használják önmagában, amikor vékonyabb vagy kevésbé rugalmas zsinórra van szükség. 
A paracord végeit szinte mindig megmelegítik és zsugorítják, hogy megelőzzék a rojtosodását. 

Mi a Paracord története és eredeti felhasználása? 
Eredeti paracord – azonos szinű vezetőszállal A pusztán praktikus funkciója mellett a paracord használható csomózott vagy fonott divat-kötelekhez, -övekhez, vagy egyéb dekoratív kellékekhez is. 
A paracordot az amerikai hadsereg számos tagja használja karkötőként, ezzel juttatva kifejezésre, hogy az USA Központi Parancsnokságának kötelékébe tartozik, amelynek működési területe a Közép-Kelet országaiban van. Ezt a karkötőt úgy készítik, hogy három egyforma hosszúságú zsinórt összefonnak, a végükre csomót kötnek, valamint egy gombot a sivatagi rejtőszínű egyenruháról. 
Gyakran látható ilyen karkötő azokon, akik a Közép-Keleten szolgálnak.

Polgári felhasználás
Ugyanazok a tulajdonságok, amelyeket a katonák nagyra becsülnek a paracordban, a civilek számára is hasznossá teszik. A második világháború után a paracord elérhetővé vált számukra is; először mint feleslegessé vált hadianyag, később mint közönséges kereskedelmi termék. Míg egyes kereskedelemben kapható paracord zsinórok az említett specifikáció szerint készülnek, mások a címkéjük ellenére sem biztos, hogy megfelelnek az előírásos katonai típusoknak; eltérhetnek ezektől szerkezetben, minőségben, színben vagy erősségben.

Megnevezés:
Paracord (férfi) karkötő  SFG színekben Anyag: paracord 550 ejtőernyős zsinór microcord díszítéssel
Méretezés: női: 19- 23 cm nyitott karkötő méret 
                     férfi: 22-26 cm nyitott karkötő méretek 

Leírás: Paracord karkötő sötét szürke- fekete színben, fekete műanyag csattal.
 Anyaga 100% paracord 550 ejtőernyős zsinór, mely nagy szakító szilárdsága, könnyű kezelhetősége és alacsony tömege miatt sokféle felhasználási területen méltán vált közkedveltté. 
A női karkötők kis csattal (kb. 1.5cm széles, 3 cm hosszú) 2-4-6 szállal, a férfi karkötők 4-6-8 szállal, nagy csattal (kb. 2.5 cm széles, 4.5 cm hosszú) készülnek
Amennyiben női karkötőt szeretne a fenti színekben a PBR BC 2 kódot adja meg.

Rendelés: Rendelésnél szíveskedjen megadni a termék kódszámát, a pontos szín összeállítást és a karkötő méretét.
A megadott karkötő méretek kinyitott állapotban csattal együtt érvényesek. Amennyiben Ön már rendelkezik hasonló karkötővel nyissa szét és mérje le a karkötő teljes hosszát. 
Amennyiben még nincs paracord karkötője, mérje le csuklóját olyan lazán, hogy kényelmes legyen. A csuklón mért adatot hasonlítsa össze a táblázatban vele azonos sorban található karkötő mérettel és a rendelésnél a karkötő méretet adja meg!

Karkötő méretezés: 
                                                  
Női: (karkötő kis csattal)
       csukló méret: 17.5 - 18 cm        karkötő méret: 19 cm
                              18.5 – 19 cm                                20 cm
                              19.5 – 20 cm                                21 cm
                              20.5 – 21 cm                                22 cm
                              21.5 – 22 cm                                23 cm
                              
Férfi: (karkötő nagy csattal)
           csukló méret: 20 cm               karkötő méret: 22 cm
                                  21 cm                                       23 cm
                                  22 cm                                       24 cm
                                  23 cm                                       25 cm
                                  24 cm                                       26 cm


Majom ököl (Monkey Fist) önvédelmi kulcstartók. 
1 colos (2,54 cm átmérőjű) acélgolyó paracord (ejtőernyő) zsinórral bevonva, rövid fogantyúval. Mindig kéznél van és kis gyakorlással rendkívül hatékony önvédelmi eszköz. 
Nem minősül "Közbiztonságra különösen veszélyes eszköz"-nek, tehát szabadon viselhető, hordható.

Kapcsolat

Iron Samson Gym
Szűrcsapó utca 23.
DOMUS Üzletház I. emelet
9700 Szombathely
E-mail küldése
Főoldal